dzisiaj: 2022-05-16

CanisterRA
wyselekcjonowane firmy dla Ciebie

szukaj:
kolocz.info

Słodki przysmak

Czytaj więcej

Kołocz śląski to produkt, który w 2011 roku uzyskał status regionalnego, dzięki Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego. Zajmuje się ono promocją tego wypieku w całej Polsce. Powstało w 2007 roku i działa nieprzerwanie, uczestnicząc w różnorodnych imprezach i festiwalach polskiej kuchni regionalnej. Przysmak ze Śląska swoją tradycją sięga już XVIII wieku i do dziś obecny jest podczas różnych wydarzeń rodzinnych i nie tylko. Stowarzyszenie składa się z kilkunastu producentów, którzy dbają o renomę kołacza oraz tworzą produkt w oparciu o specjalną recepturę.

Kołocze

Kołocz to wypiek, który najczęściej można spotkać na południu Polski, a dokładniej na Śląsku, skąd oryginalnie pochodzi. Jest to produkt o statusie regionalnego, który odznacza się długą historią jego przyrządzania. Kołacz śląski to ciasto drożdżowe, które łączone jest z różnymi dodatkami, między innymi makiem, serem, musem owocowym czy posypką. Wypiek często podawany jest podczas Świąt, zwykłych spotkań, ale również uroczystości, takich jak wesela. Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego chce, by ten przysmak był szerzej znany w całej Polsce, dlatego obecny jest podczas różnych wydarzeń z kuchniami regionalnymi.

Dane firmowe:

Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego
Powstańców Śląskich 25/6 45-086 Opole
region: opolskie
nr tel.: 500 367 730




CanisterRA - www.canisterra.com.pl